• VWN_logo
  02 mei 2019

  Artikel VWN in Bouw & Aanbesteding

  De VWN heeft een artikel geplaatst in de laatste uitgave van Bouw & Aanbesteding.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  23 april 2019

  Nieuwe datum voor de ALV - 6 juni 2019!

  Vorige week hebben wij de ALV aangekondigd met een mooi programma op 16 mei a.s.
  Wij hebben echter gemeend de datum te moeten verschoven naar 6 juni, omdat wij dan ook de uitslag van de subsidieaanvraag hebben.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  16 april 2019

  Aankondiging Algemene Ledenvergadering op 16 mei a.s.

  Op 16 mei 2019 vindt de Algemene Ledenvergadering van de Vereniging Wapeningsstaal Nederland (VWN) weer plaats. De vergadering wordt gestart met een besloten gedeelte die alleen toegankelijk is voor leden. Na het besloten gedeelte zijn ook de niet-leden welkom om de presentaties bij te wonen van onze sprekers. Wie dat is/zijn houden we nog even geheim. Het belooft een interessante bijeenkomst te worden. De vergadering vindt plaats bij Civilion in ’s Hertogenbosch, het opleidingsinstituut dat landelijk studenten opleidt tot vakpersoneel in de Civiele Bouw. Kom je ook?

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  15 april 2019

  Ingangsdatum Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB)

  Naar verwachting zal de Wet Kwaliteitsborging voor het Bouwen (WKB) per 1 januari 2021 ingaan. Voor de stand van zaken kunt u ook kijken op...

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  28 maart 2019

  Spannend! Aanstaande vrijdag 29 maart is de hoorzitting van de RIF-commissie

  Spannend! De RIF-aanvraag voor de opleiding Betonstaalverwerken is ingediend en de voorbereidingen zijn getroffen.

  Aanstaande vrijdag 29 maart is de hoorzitting van de RIF-commissie. Na een korte pitch worden wij bevraagd over het plan. We kijken er naar uit en houden jullie op de hoogte van de stand van zaken. Het definitieve besluit over de toekenning van de subsidie zal begin mei 2019 bekend worden gemaakt door de RIF-commissie.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  25 maart 2019

  Gezocht: ervaren betonstaalvlechter

  Heb jij veel kennis van het vak betonstaal vlechten? En lever jij graag een bijdrage in het opleiden van vakmensen? Meld je aan als assessor van EVC.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  18 maart 2019

  Leer-werktrajecten, voor ieder wat wils!

  De Talentuitzender is op zoek naar collega bedrijven die leer-/werkplekken wil aanbieden aan jongeren.

  Balvert Betonstaal B.V. is een samenwerking aangegaan met de Beroepentuin in Rotterdam voor het bieden van leer-werkplekken voor o.a. statushouders. Volg het enthousiasme tussen leermeester en leerling in het filmpje.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  04 maart 2019

  Een artikel van lid-bedrijf BPC Wapeningsstaal: Groningse staalvlechters versterken menig gebouw

  ,,Tja, ik denk soms ook wel eens: zo, dat hebben we echt mooi gemaakt. En dan eindigt het in een betonnen wand’’, vertelt Oscar Lammerts. Hij begon BPC Bewapeningsstaal tien jaar geleden. ,,Met een lening van 750 euro van mijn vader en een geleend busje. Nu werken hier 32 man en verwerken we zo’n 4000 ton staal per jaar. Ja, het is goed gegaan, ik heb nooit meer een cent hoeven lenen. En we groeien nog altijd.’’

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  07 februari 2019

  Officiële aanvraag “Realisatie opleidingen betonstaalverwerken in Nederland”

  In 2018 heeft onze intensieve  samenwerking met Civilion, SOMA-college en KplusV uiteindelijk geresulteerd in het indienen van de officiële aanvraag “Realisatie opleidingen betonstaalverwerken in Nederland”.

  De aanvraag is conform de geldende regels van het Ministerie voor eind februari 2019 ingediend.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  31 januari 2019

  Digitale folder SOMA-College, opleiding Betonstaalverwerker

  Werken aan Staaltjes Vakmanschap!

  Als je werkt als Betonstaalvlechter dan ben je een belangrijke medewerker op de bouwplaats. Het team van betonstaalverwerkers is medeverantwoordelijk voor het skelet van onder andere bruggen, viaducten, tunnels, windmolenparken en sluizen. Zonder al deze kunstwerken kan Nederland niet bestaan. Een eervol beroep dus met grote verantwoordelijkheid. Achter ieder project staan vaklieden, die deze spraakmakende kunstwerken bouwen. Het SOMA College is een samenwerking aangegaan met Civilion en de branchevereniging Wapeningsstaal Nederland en wil de opleiding in het schooljaar 2019-2020 aan gaan bieden.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  24 januari 2019

  Terugblik Open dag SOMA-College

  Afgelopen zaterdag 19 januari 2018 is er een open dag geweest bij het SOMA-College. De VWN heeft een uitnodiging gekregen om zich hier te presenteren samen met het SOMA-college en Civilion, de toekomstige partners voor de samenwerking in het kader van de opleiding Betonstaalvlechter.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  21 januari 2019

  Terugblik 2018 en vooruitblik 2019

  Het nieuwe jaar 2019 is gestart en hierbij treft u een kleine terugblik over 2018 en vooruitblik over 2019 van de VWN aan.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  14 januari 2019

  Open dag SOMA College

  De SOMA open dag vindt plaats op zaterdag 19 januari 2019 van 09.00 - 15.00 uur. Het bezoeken van deze open dag is de manier om kennis te maken met het SOMA College, de faciliteiten en het onderwijs. Alles en iedereen staan deze dag in het teken van voorlichting en bezoekers kennis laten maken met het SOMA college en de opleidingen. Aanmelden voor deze dag is niet nodig.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  03 januari 2019

  Deelname aan de Beroepentuin

  Op 17 december 2018 heeft de opening van De Beroepentuin plaatsgevonden. De Beroepentuin is een innovatief leer-werkconcept waarmee grote groepen mensen met enige afstand tot de arbeidsmarkt een 2-weekse praktijk oriëntatieronde krijgen in een 16-tal beroepen en aansluitend in versneld tempo worden opgeleid voor één van deze beroepen waar veel werkgevers om zitten te springen. Er is immers een groot tekort aan gekwalificeerde werknemers voor een breed scala aan beroepen onder andere in de bouw, energietransitie, logistiek en installatie.  

  Een van onze VWN-leden (Balvert Betonstaal B.V.) is een werkgever die deelneemt aan de Beroepentuin.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  06 december 2018

  Voortgang bij de Opleiding Betonstaalverwerker (met keuzedeel betonstaallasser)

  De Werkveldadviescommissie betonstaalverwerkers (WAC), bestaande uit specialisten van de VWN, Civilion en het Somacollege, heeft grote stappen gezet met het samenstellen van het lesmateriaal voor de opleiding voor betonstaalverwerker en daarbij het keuzedeel betonstaallasser.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  06 december 2018

  Positieve ontwikkelingen voor Private Kwaliteitsborging. Een stap dichterbij het invoeren?

  Bijna anderhalf jaar nadat er politiek over is gesproken staat op 6 december aanstaande dan toch weer de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen op de politieke agenda. Niet waar het eigenlijk hoort, namelijk in de Eerste Kamer, maar eerst nog een keer in de Tweede Kamer.

  Bekijk verder

 • 08 november 2018

  Optimale opleidingsstructuur - Gespecialiseerde aannemerij en afbouw

  Het Economische Instituut voor de Bouw heeft een rapport uitgebracht inzake de optimale opleidingsstructuur voor de gespecialiseerde aannemerij en afbouw.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  08 november 2018

  ‘Het is mooi geweest’

  Op donderdag 1 november jl. hield de VWN de najaars-ALV. Deze bijeenkomst stond vooral in het teken van de vakopleiding waaraan zeer driftig wordt gewerkt.  Het was een fijne vergadering met interessante sprekers over hoe te voorzien in goed opgeleide vakmensen voor onze branche.

  Na afloop kon worden deelgenomen aan een interessante rondleiding over het Bouw & Infrapark Harderwijk. De ALV werd afgesloten met borrel en buffet. Het was bijzonder leerzaam en erg gezellig…..

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  05 november 2018

  Wapening: het fundament voor menig bouwwerk!

  De bouw kan niet zonder de wapeningsstaalsector. Logisch, want wapening vormt het stevige fundament onder een bouwwerk. Maar al het vlechtwerk dat wordt gemaakt verdwijnt letterlijk en figuurlijk uit het zicht, zodra het beton is gestort. En daarmee lijkt ook de sector zelf onzichtbaar. Onterecht! Het product is onmisbaar en het vereist alle aandacht.

  Lees hier het artikel van de Vereniging Wapeningsstaal Nederland in Bouwaktua

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  29 oktober 2018

  Een artikel van een van onze leden: Statushouders aan het werk bij Balvert Betonstaal

  Klik op 'bekijk verder' om het artikel te lezen.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  29 oktober 2018

  Een unieke rondleiding over het Bouw- & Infrapark in Harderwijk? Neem een warme jas mee!

  Op 1 november a.s. houdt de VWN de jaarlijkse herfst-ALV in het Bouw- & Infrapark in Harderwijk. Het openbare deel van die vergadering staat volledig in het teken van de vakopleiding. Na afloop volgt een rondleiding over het park met bijzondere aandacht voor het SOMA-College, een van de samenwerkingspartners van de VWN bij het opzetten van de vakopleiding.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  29 oktober 2018

  Actief in de wapeningsindustrie en nieuwsgierig naar de opleidingsmogelijkheden?

  Actief in de wapeningsindustrie en nieuwsgierig naar de opleidingsmogelijkheden?
  Meld u zich dan aan voor het openbare gedeelte van de Algemene Ledenvergadering op 1 november a.s. via secretariaat@wapned.nl.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  18 oktober 2018

  Werkervaring maar geen diploma? EVC!!

  Leren is belangrijk. Niet omdat het moet, maar omdat het de kansen vergroot om zo lang mogelijk te kunnen blijven werken. Als een medewerker destijds geen diploma voor een beroepsopleiding heeft behaald, is het mogelijk de (werk)ervaring te laten registreren. Met voldoende ervaringscertificaten levert dat via het ROC alsnog een diploma op.

  Claudia Klarenbeek van Volandis legt tijdens de VWN-ALV op 1 november a.s. uit hoe dat in zijn werk gaat.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  18 oktober 2018

  De Boris Methodiek

  De Borisaanpak zorgt ervoor dat leerlingen uit het praktijkonderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs zich goed oriënteren op hun loopbaan, dat ze een passende opleiding krijgen en dat ze begeleid worden bij het vinden en houden van een werkplek.  Dat kan ook binnen de wapeningsbranche. Tijdens de VWN-ALV op 1 november a.s. geeft Aliki Boef van SBB informatie over de mogelijkheden!

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  15 oktober 2018

  Leren en werken, de Vakschoolaanpak!

  Op 1 november 2018 geeft Eric Kamer van De Talentuizender uit Capelle aan den IJssel tijdens de ALV van de VWN uitleg over de mogelijkheden om kandidaten binnen 2 maanden de basiskennis en -vaardigheden bij te brengen om in de wapeningsbranche aan de slag te kunnen gaan. Met dit intensieve en versnelde opleidingstraject kan zo snel in de huidige grote vraag aan personeel worden voorzien.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  08 oktober 2018

  1 november 2018: ALV VWN op het Bouw- en Infrapark in Harderwijk!

  Op donderdag 1 november a.s. komen de VWN-leden bij elkaar om o.a. bijgepraat te worden over de nieuwe vakopleiding, die begin 2019 van start gaat.

  VWN-partners SOMA College, Civilion, SBB, Volandis en Talentuitzender geven informatie over hun aandeel in de nieuwe opzet.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  20 september 2018

  Doorstart vakopleiding betonstaalverwerken begint vorm aan te nemen!

  Om het mogelijk te maken de vakopleiding betonstaalverwerken rond de jaarwisseling van start te laten gaan, moet er nog flink wat werk worden verzet. Een onmisbaar onderdeel is natuurlijk actueel lesmateriaal. Op vrijdag 14 september jl. is de werkgroep, die daarvoor moet gaan zorgen, voor de eerste keer bijeengeweest in Harderwijk bij het SOMA College.

   

  De vaart zit erin!!

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  12 juli 2018

  “Cultuuromslag in de bouw is noodzakelijk”

  De verbinding tussen het MKB en de gespecialiseerde aannemerij wordt al 10 jaar ingevuld door de AFNL. Het gebouw staat en de verdere invulling wordt nu door de nieuwe voorzitter opgenomen. 

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  09 juli 2018

  Bijna ‘klaar’ voor de wet Private Kwaliteitsborging

  Op 17 mei jl. is in de Algemene Ledenvergadering van de VWN de concept BRL0507 (‘Aanbrengen van wapeningsstaal op de bouwplaats’) gepresenteerd. De VWN-leden hebben dit stuk ter becommentariëring ontvangen, samen met een leeswijzer.

  Een korte update over het vervolg kunt u hier lezen.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  22 mei 2018

  Nieuwsbericht BRL0507

  Ontwerp BRL 0507 “Het aanbrengen van wapeningsstaal op de bouwplaats” ter commentaar gepubliceerd.

  Op 17 mei 2018 publiceerde Kiwa het ontwerp van BRL 0507 “Het aanbrengen van wapeningsstaal op de bouwplaats” ter commentaar. De commentaarperiode loopt tot 29 juni 2018.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  18 december 2017

  Ir. André de Koning benoemd tot nieuwe directeur Vereniging Wapeningsstaal Nederland

  Ir. André de Koning wordt de nieuwe directeur van de Vereniging Wapeningsstaal Nederland (VWN). Hij volgt per 1 januari 2018 mr. Hein de Bruin op, vanaf 1 januari 2012 de eerste VWN-directeur.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  17 november 2015

  PERSBERICHT VWN - LCA

  Het Bouwbesluit verplicht het berekenen van de milieuprestatie voor nieuw te bouwen kantoren en woningen. Dat betekent een belangrijke impuls voor duurzaam bouwen.

  Om de milieuprestatie te kunnen berekenen is het nodig de milieubelasting van de afzonderlijke bouwmaterialen te berekenen.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  17 november 2015

  PERSBERICHT VWN - HIJSWIJZER

  De bouw is door de aard van de werkzaamheden een sector waar werknemers aan veiligheidsrisico’s blootstaan. De belangrijkste knelpunten zijn onveilige werksituaties, lichamelijk inspannende arbeid en belastende werkhoudingen. Gevolg hiervan is een relatief groot aantal arbeidsongevallen en daardoor een hoog ziekteverzuim.

  Bekijk verder

 • VWN_logo
  11 juni 2015

  PERSBERICHT - VWN reageert op inzet buitenlandse werknemers

  In de afgelopen week zijn er opnieuw berichten in de pers verschenen over misstanden bij het inzetten van buitenlandse werknemers. Het gaat concreet om het via een uitzendconstructie inzetten van Hongaarse betonstaalverwerkers bij bouwprojecten in het Noorden van het land en in de stad Utrecht.

  Bekijk verder

 • sneeuwvlok
  13 januari 2015

  Vorst-WW-regeling 2014-2015

  Vorst WW-advies: blijf vanaf 1 januari 2015 vorstmeldingen doen bij UWV!

  In de AFNL-ledeninformatie van november 2014 is aandacht besteed aan de gevolgen voor de Vorst WW wanneer er op 1 januari 2015 geen nieuwe Bouw CAO zou zijn. In dat geval breekt er nl. een cao-loos tijdperk aan. Er is dan geen Vorst WW-regeling meer en bedrijven vallen terug op de wettelijke regeling. Die houdt in dat werkgevers het volledige loon moeten doorbetalen.

  Bekijk verder

 • Betondag_2014_-_logo
  20 november 2014

  Betondag

  Presentatie Reint Sagel: van vlechten tot monteren, wapening

  Presentie Hans-Peter van den Akker (LIC): BIM - Productierijp voor de wapeningsbranche?

  Bekijk verder

 • BGA
  30 oktober 2014

  Nieuws over de nieuwe opleiding Betonstaalverwerken

  Het werk voor de betonstaalverwerkers (bouw en prefab) staat voor een grote uitdaging als de productie weer toeneemt.  Verwacht wordt dat de bouwmarkt in 2015 of 2016 aantrekt. Intussen is het aantal betonstaalverwerkers minder geworden en de gemiddelde leeftijd ligt hoog. De vaste kern moet worden aangevuld met nieuwe jongere werknemers die op den duur de huidige ‘meester-betonstaalverwerkers’ kunnen opvolgen. En voor wie weet dat het scholen van een goede en ervaren ‘meesterbetonstaalverwerker’ minimaal tien jaar duurt, rest maar één conclusie: er moet nu wat gebeuren. 

  Bekijk verder

 • Logo_BL
  04 september 2014

  PERSBERICHT BetonLexicon: Spraakverwarring de bouwwereld uit

  Naslagwerk: Van aanmaakwater tot zwavel…..

  Het BetonLexicon is vernieuwd! Met een eigentijdse vormgeving, een verbeterde zoekfunctie en een Engelse vertaling van de begrippen met aanvullende literatuurverwijzingen en websiteverwijzingen spelen de partners in op de kennisvraag van de bezoekers. En die bezoeker maakt nu ook nog eens kans op een Ipad mini.

  Bekijk verder

 • 02 september 2014

  Beton bindt, maar…zonder wapening wordt het niks

  VWN met Wapeningsplein op de Betondag

  De Betondag is al jarenlang dé kennisdag voor en het ontmoetingspunt voor betonminnend Nederland. Dit jaar is het evenement op donderdag 20 november in De Doelen in Rotterdam, met als thema ‘Beton bindt’.

  Bekijk verder

 • 10 juni 2014

  VWN in Bouwaktua - juni 2014

  Artikel VWN in Bouwaktua - juni 2014

  Bekijk verder

 • 28 november 2013

  Persbericht A4

  VWN reageert op inzet buitenlandse werknemers bij de aanleg van de A4

  Bekijk verder

 • 10 oktober 2013

  Persbericht A2

  VWN reageert op inzet buitenlandse werknemers bij de aanleg van de A2
   

  Bekijk verder